1984 van George Orwell

1984George Orwell publiceerde dit boek voor het eerst in 1949 en gaf toen hiermee een zogenaamd dystopisch beeld af voor de toekomst. Hoewel het altijd al wel een klassieker is geweest, is het de laatste jaren toch weer bekender geworden. Mensen hadden het gevoel dat dat wat hij in 1949 beschreef nu misschien toch wel werkelijkheid is geworden. Het verhaal gaat over Winston Smith, een werknemer van de Ministry of Truth. Op het Ministry of Truth wordt juist de geschiedenis elke keer aangepast zodat deze overeenkomt met de gedachtegang en gebeurtenissen van het heden. Hoewel Winston een prima leven leidt, zet hij wel steeds vraagtekens bij het beleid van de Party, het orgaan dat het land Oceania bestuurt. Hierin gesteund door Julia, proberen ze samen een manier te vinden om te rebelleren tegen de Party.

Ik vind het toch altijd wel lastig om een mening te geven over een klassieker. Het is toch geschreven in een geheel andere periode dan waar wij nu in leven. En dat kun je altijd toch wel weer zien. Ik begrijp heel goed dat mensen die boek nu heel interessant vinden. Hoewel de situatie in het boek totaal niet lijkt op de situatie van vandaag, zitten er zeker elementen in die je goed kunt verbinden met dingen van vandaag de dag. Het verhaal zit goed in elkaar en is interessant te lezen. De schrijfstijl is uiteraard wat ouderwets en loopt niet altijd even lekker door. Dit heeft echter vooral te maken met het feit dat het gewoon lang geleden is geschreven. Sommige delen zijn makkelijk weg te lezen, sommige delen wat lastiger. De rode draad van het verhaal is echter duidelijk en erg interessant. Ik denk dat dit verhaal vooral een leuke discussie geeft over welke elementen nu juist terug te vinden zijn in de maatschappij van vandaag en waarin er nou overeenkomsten zijn. Heb jij het boek ook gelezen? Zo ja, wat vond jij ervan?

Advertenties

4 thoughts on “1984 van George Orwell

    • Interessant! Het riep bij mij inderdaad dezelfde vragen op. Waarom zou hij dat zo hebben gezien? Maar ook de vraag in hoeverre is onze maatschappij zoals Orwell het hier beschreef? Het is zo absurd beschreven dat je het je haast niet kan voorstellen, maar er zitten zoveel kleine dingen in die je goed kunt verbinden aan onze huidige maatschappij. En in hoeverre accepteren wij die kleine dingen? Het is een boek om over na te denken en over te blijven praten.

    • Ik heb het boek van Dave Eggers niet gelezen, maar de film wel gezien. Het is inderdaad interessant om een vergelijking te maken. Ik ben ooit jaren geleden begonnen aan een ander boek van Dave Eggers, maar heb deze niet uitgelezen omdat de schrijfstijl absoluut niet bij mij paste. Ik kwam er gewoon niet doorheen. Heb The Circle nog wel overwogen, maar kreeg vanuit verschillende hoeken al te horen dat het verhaal interessant is, maar het boek zelf best lastig door te komen. Misschien overweeg ik het nog eens om toch te gaan lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s