De tuin van verloren zielen van Nadifa Mohamed

9200000040419371Titel: De tuin van verloren zielen
Auteur: Nadifa Mohamed
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s: 312
Prijs: €19,95

De tuin van verloren zielen heeft drie vrouwelijke hoofdpersonages. Kawsar: is haar man en kind verloren, indirect door het nieuwe regime in Somalië. Filsan: soldate, opgevoed door haar vader, strenge en strikte man, welgesteld. Deqo: negenjarig meisje uit een vluchtelingenkamp, heeft geen ouders.
Het boek begint met Independence Day in Hargeisa in 1987. Somalië was voorheen onder Britse heerschappij en heeft zich vrijgevochten. De nieuwe regering is echter niet zo goed als dat men gehoopt had en er is veel corruptie. Er is een hoop onrust in het land, omdat er rebellen zijn die het regime om willen gooien. Hiertegen wordt met harde hand gevochten. Tijdens deze Independence Day is Kawsar verplicht toeschouwer, Filsan staat er als beveiliging en Deqo is vanuit het vluchtelingenkamp Saba’ad gekomen om mee te dansen in de parade. Deqo is echter geen goede danseres en tijdens de dans vergeet ze haar pasjes, waardoor ze het verkeerd doet. Ze wordt door de vrouwen die de dansgroep leiden weggehaald en geslagen. Kawsar ziet dit gebeuren en wordt boos. Ze grijpt in, maar de leiders van de dansgroep hebben geen respect voor haar en ze halen de beveiliging erbij. Dit is Filsan. Er ontstaat wat commotie, waardoor Deqo de kans krijgt om te ontsnappen. Kawsar wordt gevangen genomen.
Vervolgens wordt het verhaal verteld vanuit de perspectieven van alledrie de vrouwen, waardoor je goed weet waarom ze zijn zoals ze zijn. De verhalen zijn onafhankelijk van elkaar en komen aan het eind bij elkaar.

Mijn mening
Ik vond het een erg mooi boek. Het deed me een beetje denken aan De vliegeraar, voornamelijk door de onrust in Somalië, wat vergelijkbaar is met de onrust in Afghanistan die in De vliegeraar wordt beschreven. Het is wel wat minder aangrijpend, maar zeker niet minder mooi. Door de ogen van de drie vrouwen zie je wat de revolutie in Somalië inhoudt en wat het voor gevolgen heeft voor de bevolking. Omdat het drie verschillende vrouwen van verschillende komaf en verschillende leeftijd zijn, krijg je een heel uitgebreid beeld. Ondanks dat Filsan een hoop dingen doet die niet correct lijken, snap je toch waarom ze het doet en dat vind ik wel erg knap gedaan. In het begin van het verhaal hebben de drie vrouwen met elkaar te maken en aan het eind komen ze weer bij elkaar. Vanaf dat moment zijn hun levens met elkaar verbonden, maar ervoor zijn het nog wel drie totaal verschillende verhalen die als enige overeenkomst heeft dat het zich in het gewelddadige Hargeisa afspeelt. Doordat het verhaal vanuit deze drie perspectieven beschreven wordt, wordt het een heel divers verhaal. Ik vond het erg intrigerend!

Advertenties

2 thoughts on “De tuin van verloren zielen van Nadifa Mohamed

    • Als je die twee boeken mooi vond, is dit ook zeker een aanrader! Het is al enige tijd geleden dat ik het gelezen heb, maar ik was er wel echt van onder de indruk. De schrijfstijl is wel heel anders dan van Hosseini, maar de indruk die het verhaal achterlaat komt wel heel erg overeen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s