HhhH van Laurent Binet

9200000009636678Titel: HhhH
Auteur: Laurent Binet
Uitgever: Meulenhoff
Aantal pagina’s: 346
Prijs: €10,-

Na een herstemming kozen jullie in het maandoverzicht van juni voor het boek HhhH van Laurent Binet.

HhhH staat voor Himmlers hersenen heten Heydrich en gaat over nazitopman Reinhard(t) Heydrich die in 1942 in een open Mercedes wordt getroffen door een granaat. Binet vertelt het verhaal over deze aanslag, wie erachter zat, wat ertoe leidde en wat er allemaal mee te maken had. Maar dat is niet het enige onderwerp in zijn boek. Omdat het leven van en de aanslag op Heydrich allemaal waargebeurd zijn, heeft Binet grote moeite met het goed neerzetten van het verhaal. Ondanks een zeer uitgebreid onderzoek kent hij niet alle feiten omtrent de aanslag. Hierdoor weet hij niet precies hoe hij de onbekende delen van het verhaal moet invullen. Hij wil het niet verzinnen, omdat het waarheidsgetrouw moet blijven, maar hij weet ook niet hoe hij het naar waarheid kan invullen. Daarnaast zijn er zo ontzettend veel dingen die met de aanslag te maken hebben dat hij ook keuzes moet maken met wat hij wel en wat hij niet vertelt. Deze strijd voert hij door zijn gehele boek. Voor of na het vertellen van een bepaald aspect dat te maken heeft met de aanslag op Heydrich, weidt hij uit over hoe hij hiertoe is gekomen of wat de problemen waren die hij had met het schrijven van dit aspect. Op deze manier doet hij het verhaal achter de aanslag op Heydrich uit de doeken en vertelt hij hoe het boek tot stand is gekomen.

Mijn mening
Het is een bijzonder verhaal waarbij je dus niet alleen het verhaal van Heydrich krijgt, maar ook de strijd die de auteur levert met het verwerken van de waarheid in fictie. Beide aspecten van het boek vond ik erg interessant, maar niet gecombineerd. Omdat Binet eerst heel uitgebreid vertelt over wat zijn bronnen waren en hoe hij op het verhaal is gekomen, duurde het voor mij heel lang voor ik echt in het verhaal zat. Vervolgens wisselt het steeds tussen het verhaal over de geschiedenis van Heydrich en het verhaal over zijn problemen met het schrijven van het boek. Hij haalt een heleboel onderwerpen aan die in zekere zin niet zoveel met het verhaal te maken hebben en probeert ze allemaal zo waarheidsgetrouw mogelijk neer te zetten om vervolgens weer een heel hoofdstuk te gebruiken waarin hij zich afvraagt of hij het nou wel goed heeft beschreven.
Al met al vind ik het lastig bepalen wat ik hier nou van vond. Met vlagen was het heel boeiend, maar er waren ook veel momenten dat ik het te langdradig vond. Het is zeker wel een bijzonder boek, maar de combinatie van de twee verschillende onderwerpen was voor mij denk ik wat te veel.

Advertenties

One thought on “HhhH van Laurent Binet

  1. Pingback: Maandoverzicht juli | Marlieke over boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s