Voor ik ga slapen van S.J. Watson

9200000005478897Titel: Voor ik ga slapen
Auteur: S.J. Watson
Uitgever: Ambo | Anthos
Aantal pagina’s: 333
Prijs: €10,-

Elke ochtend als Christine wakker wordt, weet ze niet meer wat er de vorige dag is gebeurd. Sterker nog, vaak weet ze niet wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Elke ochtend weer moet haar man Ben haar uitleggen wie hij is, dat ze getrouwd zijn en wat er de afgelopen tijd is gebeurd. En als ze dan gebeld wordt door een man genaamd Dr. Nash die haar vertelt dat ze een dagboek bijhoudt, begint ze langzaamaan wat losse eindjes vast te knopen. Maar wat haar nog het meest verbaast is dat er op de eerste pagina van haar boek in hoofdletters geschreven staat: VERTROUW BEN NIET! Maar waarom is Christine nog niet duidelijk.

Mijn mening
Omdat het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Christine weet je in het begin net zoveel als zij. Als ze haar dagboek gaat lezen, lees je met haar mee en zo krijg jij net zoveel informatie als Christine. Je vraagt je vanaf het begin al af waarom Ben niet te vertrouwen is, zeker omdat de verhalen die Christine in haar dagboek schrijft helemaal niet zo raar zijn. Er zijn wel wat vreemde gebeurtenissen, maar die worden of door Christine zelf verklaard, of daar vind je als lezer een goeie verklaring of uitleg voor. Deze gedachte blijft dus steeds aan het oppervlak sluimeren, hoewel het nog niet helemaal naar boven komt.
Verder probeer je je als lezer vanaf het allereerste begin te verplaatsen in de situatie van Christine. Wat als het jou zou overkomen? Wat nou als je elke ochtend wakker wordt en niet meer weet waar je bent, hoe oud je bent en hoe je leven is verlopen. Dit idee vond ik behoorlijk angstaanjagend. Het is misschien wat ver gezocht dat Christine wel de hele dag kan onthouden, maar na een nacht slapen alles weer vergeten is, maar SJ Watson weet dit goed genoeg neer te zetten dat je het wel wil accepteren. Mogelijk als je wat meer kennis hebt over dit onderwerp, zal je het minder snel willen aannemen, maar ik als leek kon me hier prima in vinden. En daarom kon ik me dus ook prima voorstellen hoe ik me zou voelen als ik in eenzelfde situatie zou zitten. Of juist ook eigenlijk weer niet, want elke ochtend is Christine weer vergeten wat er aan de hand is en dat is een fenomeen wat je je dan dus ook eigenlijk weer niet kunt voorstellen. En met die gedachte begin je dus aan het verhaal.

Het verhaal zit verder goed in elkaar en de spanning is goed opgebouwd. Omdat je net zoveel weet als Christine, heb je echt geen flauw idee wat er aan de hand is. Het enige wat je dus weet is dat je Ben niet moet vertrouwen, maar waarom is onduidelijk. Het leest vlot door en zeker aan het einde moest ik mezelf inhouden niet pagina’s over te slaan om te kunnen zien of ik gelijk had. Op een bepaald punt krijg je namelijk door wat er aan de hand zou kunnen zijn. Over het algemeen heb ik dat soort dingen niet snel door, dus ik vermoed dat het ook de intentie van de auteur is dat je het hier ongeveer doorkrijgt en mogelijk zijn er andere lezers die het al eerder door hebben. Er moet dan nog wel een hele hoop gebeuren, en als lezer wil je graag zien of je bevestigd wordt in je vermoeden.
Een bijzonder en benauwend verhaal! Ik ben zeker benieuwd naar het tweede boek dat deze auteur heeft geschreven. Verrassend genoeg kwam ik pas vlak voordat ik dit boek ging lezen (het staat al enige tijd in mijn kast) erachter dat de auteur een man is en geen vrouw. Om de een of andere vreemde reden heb ik altijd gedacht dat het een vrouw was en dat terwijl ik het boek nog niet eens gelezen had. Via internet kwam ik erachter dat ik hierin niet de enige was (hoewel de meesten dat gevoel hadden naar aanleiding van het lezen van het boek) en dat de auteur dit meer als compliment zag dan als belediging. Gelukkig maar!

Advertenties

4 thoughts on “Voor ik ga slapen van S.J. Watson

  1. Haha ook ik dacht eerst dat het een man was 😉
    Ik vond het tweede boek, Tweede leven, helaas erg tegenvallen. Jammer, want de verwachting is natuurlijk wel erg hoog na dit briljante eerste boek.

    • Ik krijg het idee dat meer dan 50% van de lezers dat had :P.
      En jammer dat dat tegenviel. Ik denk dat juist door de hoge verwachtingen het ook tegen zal vallen. Misschien is dit zoiets waarbij je beter eerst het tweede boek kunt lezen en dan deze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s