De grote stilte van John Boyne

9200000036134813Titel: De grote stilte
Auteur: John Boyne
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 400
Prijs: €19,99

In 1973 is Odran Yates begonnen aan het seminarie om priester te worden, nadat zijn moeder heeft ‘gezien’ dat hij een roeping heeft. Samen met zijn vriend Tom volgt hij de studie en wordt uiteindelijk priester. Maar de tijden veranderen en de onschendbaarheid van priesters wordt steeds minder. Daar waar iedereen in de jaren negentig nog respect had voor een priester en alles voor hem wilde doen, is dat in het nieuwe millennium heel anders. Ze worden vol minachting aangekeken en uitgemaakt voor hypocriet. Reden hiervan is het misbruik van jongetjes door priesters dat in die jaren aan het licht is gekomen. Ondanks dat Odran zelf daar niet schuldig aan is, heerst er in het hele boek de vraag of hij er wel verantwoordelijk voor is. Daarnaast is er de rol van de kerk als instituut. In hoeverre heeft zij meegewerkt aan het verdoezelen van de illegale praktijken en ervoor gezorgd dat de daders niet gestraft werden. In een uitgebreid verslag van Odrans leven, beschreven vanuit het perspectief van Odran zie je wat voor effect het kindermisbruik had op de kerk, op de bewoners van Ierland en hun vertrouwen in de kerk en ook op de priesters zelf die er misschien zelf niet aan deden, maar mogelijk wel verantwoordelijk kunnen worden gehouden.

Mijn mening
Ondanks dat het onderwerp dat in dit boek beschreven wordt net zo verschrikkelijk is als het onderwerp van De jongen in de gestreepte pyjama, vond ik dit verhaal veel intrigerender. Het is zo intens en goed beschreven dat er af en toe momenten zijn dat je het boek even aan de kant moet leggen om het verhaal en de impact van het verhaal tot je door te laten dringen. Het personage van Odran is erg goed uitgewerkt. Je ziet als lezer hoe naïef hij is en gaat je afvragen of dit wel mogelijk is, maar het is niet zo dat het ongeloofwaardig wordt. Je begint juist te begrijpen waarom hij handelde zoals hij deed. Doordat het verhaal steeds verspringt in tijd krijg je steeds een beetje informatie, maar niet alles. Je begint te realiseren waarom iemand in de toekomst op een bepaalde manier reageert omdat je dat stuk kunt linken aan een stuk uit het verleden. Het is een speelse opzet die erg goed werkt voor dit verhaal. Boeiend is dat dit verhaal beschreven wordt vanuit het oogpunt van een priester. De priesters zijn namelijk de slechteriken in het verhaal, maar je voelt toch mee met Odran. Door het hele boek blijf je sympathie voelen voor de man. Je ziet door wat voor moeilijkheden priesters heen moeten voor ze daadwerkelijk priester kunnen worden en blijven en je gaat je afvragen of dit nou wel de manier is hoe priesters moeten leven en of daar niet beter wat aan veranderd kan worden.
Een zeer fascinerend verhaal over een helaas nog veel te actueel onderwerp. Voor mij was dit het beste boek dat ik in 2014 heb gelezen.

Advertenties

2 thoughts on “De grote stilte van John Boyne

  1. Pingback: Recensie: John Boyne - De grote stilte | Ranking the Books

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s