De vrouw in de spiegel van Kim Moelands

9200000036035210Titel: De vrouw in de spiegel
Auteur: Kim Moelands
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Aantal pagina’s: 304
Prijs: €15,-

Als zuivelbedrijf Latté een dreigbrief krijgt, nemen ze dat in de eerste instantie niet echt serieus. Maar als dan de eerste gewonde valt door spijkers in de vla en er vervolgens ook iemand overlijdt door vergiftigde vla, schakelen ze toch de politie in. Brigadier Tess Westerhout krijgt samen met haar collega de opdracht te achterhalen waar de dreigbrieven vandaan komen en ervoor te zorgen dat degene die erachter zit opgepakt wordt. Maar naast deze lastige zaak kampt Tess ook nog met een puberende zoon die ineens besloten heeft dat foute vriendjes toch leuker zijn en daardoor het nodige uithaalt. Verder maak je kennis met Elisabeth die bepaalde neurotische trekjes vertoont, zoals het tellen van haar stappen als ze ergens heen moet. Elisabeth is getrouwd met Jaap, maar wordt al heel snel ingeruild voor de veel jongere Denise. Verder is er ook nog priester Antoine, een vriend van Tess, die in de gevangenis spreekt met een veroordeelde pedofiel. In deze zelfde gevangenis zit ook Charlie Zwols, een man die een tijd terug is veroordeeld als zijnde het grote brein achter meerdere afpersingen. De eerste gedachte van Tess is dan dus ook dat hij misschien meer te maken heeft met de dreigbrieven die Latté krijgt. Ze gaat bij hem langs, maar deze Zwols creëert een Hannibal Lecter-achtige situatie waarbij hij Tess alleen dingen wil vertellen als zij hem ook wat over zichzelf vertelt: quid pro quo. En als dan blijkt dat hij akelig veel van Tess afweet, baart dat Tess ook zorgen.

Mijn mening
Zoals uit de samenvatting al blijkt zijn er redelijk wat belangrijke personages. Kim Moelands begint het verhaal door direct al deze personages te introduceren. Enigszins verwarrend, omdat je nog niet goed kunt zien wat de verbanden zijn tussen deze verschillende personages. Deze verwarring is echter niet van lange duur en vormt door de vlotte schrijfstijl ook niet echt een probleem tijdens het lezen. Het onderwerp an sich is al een onderwerp waarbij je de haren overeind gaan staan. Het idee dat de dagelijkse producten die je in een gewone supermarkt kunt kopen vergiftigd kunnen zijn, is toch iets waar je niet al te veel over na wil denken. Dit suddert dus al flink op de achtergrond, maar Kim Moelands weet ook verder in het verhaal de spanning nog goed op te drijven. Het verhaal leest goed door en hierdoor heb je het vrij snel uit. Ook de personages zijn interessant en goed neergezet. Het enige waar ik m aan ergerde tijdens het lezen was de vergelijking tussen Hannibal Lecter en Charlie Zwols. Het concept quid pro quo is interessant, maar dat hij Tess constant aanspreekt met Clarice vond ik zelf iets te ver getrokken. De overeenkomst is al snel genoeg duidelijk doordat Tess dit bij name noemt en door het ‘voor-wat-hoort-wat’ en wat mij betreft was dat genoeg geweest. Het personage van Charlie Zwols kan van zichzelf volgens mij ook interessant genoeg worden zonder hier al te veel van Hannibal Lecter in te hoeven verwerken.
Aan het eind van het verhaal wordt de afpersingszaak wel afgerond, maar blijven er nog een heleboel losse eindjes over die in een volgend verhaal nog meer uitgewerkt kunnen worden. Gelukkig staat er in het dankwoord dat er inderdaad nog meer verhalen gaan komen over Tess Westerhout. Kom maar op met deel 2, ik ben wel benieuwd hoe dit verder gaat!

Ik kreeg dit boek van A.W. Bruna Uitgevers voor een blogtour. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs en wat zij van De vrouw in de spiegel vonden!

Advertenties

3 thoughts on “De vrouw in de spiegel van Kim Moelands

  1. Pingback: Maandoverzicht maart | Marlieke over boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s