A Clash of Kings van George R.R. Martin

1001004000968495Titel: A Clash of Kings
Auteur: George R.R. Martin
Uitgever: Luitingh
Aantal pagina’s: 827
Prijs: €19,95

A Clash of Kings is het tweede deel in de serie A Song of Ice and Fire, wat beter bekend staat onder de naam van het eerste boek, Game of Thrones. Nadat in het eerste deel de koning is omgekomen, volgt er een enorme chaos door het gehele land. De nieuwe koning wordt niet geaccepteerd door velen, waardoor er ineens niet 1 koning is, maar er 4 zijn. En dan is er ook nog steeds Daenerys, afstammeling van de koning daarvoor die van zijn troon is verstoten. In totaal zijn er dan dus 5 mensen die strijden om de troon. En ieder heeft daarbij zijn eigen ideeën. Wat volgt is een boek vol strijd, haat en nijd waarin het leven dat de personages gewend waren een fantasie lijkt. De familie Stark is uiteengevallen en moeten ieder om zien te gaan met hun problemen. De Lannisters proberen hun macht op te eisen met de nodige gevolgen van dien. En daarin zijn ze niet alleen, want ook de familie van koning Robert Baratheon besluit dat zij recht hebben op de troon en vechten dit niet alleen met de anderen uit, maar ook nog eens met elkaar. Eigenlijk is er niet echt een korte samenvatting te maken van dit verhaal. Er gebeurt zo ontzettend veel en er zijn zo ontzettend veel personages dat je voor elk wel een eigen samenvatting kunt maken.

Mijn mening
Ik heb er bijna zeven maanden over gedaan om dit boek uit te lezen. Het is zeker wel goed geschreven en het verhaal zit ook zeker goed in elkaar (en als dat niet zo was geweest, had ik dat waarschijnlijk niet eens doorgehad, zoveel gebeurt er), maar ik kon me er lange tijd niet toe aanzetten. En eigenlijk is dat nou net verkeerd voor dit boek en voor de gehele serie. Juist omdat er zo ongelooflijk veel personages zijn en zoveel verschillende gebeurtenissen (zowel in dit boek als in het vorige en ongetwijfeld ook in de volgende delen) is het best moeilijk om overzicht te houden. Als je het boek dan ook nog eens naast je neerlegt en in dezelfde tijd nog ongeveer 30 andere boeken leest, is het lastig bijhouden. En hier liep ik dan ook regelmatig tegenaan. Het is dat de boeken zo dik zijn, anders had ik beter opnieuw kunnen beginnen. Gelukkig realiseert Martin dit zich wel enigszins en kun je toch op de een of andere manier terughalen wat er in een vorig hoofdstuk van een bepaald personage is gebeurd (geen samenvatting hoor, de auteur gaat er vanuit dat je het allemaal goed kan bijhouden!). Ik kan nog niet het enthousiasme delen dat menigeen heeft bij het lezen van deze boeken. Maar ik denk dat dat meer ligt aan het feit dat ik het gewoon op een verkeerd moment heb gelezen en daardoor zo lang ervoor nodig had, dan dat het boek niet goed is. Hopelijk lukt het me beter om mijn aandacht erbij te houden in de volgende delen, alhoewel ik een beetje bang ben dat ik met het grote aantal personages het al verpest heb doordat ik de eerste twee delen niet grondig genoeg heb gelezen. Dan zal uiteindelijk mij toch niets anders resten dan de serie gewoon opnieuw te lezen. Maar dat zie ik dan wel weer!

Advertenties

2 thoughts on “A Clash of Kings van George R.R. Martin

  1. Het valt heel erg mee in de volgende delen hoor. En anders moet je, net als heel velen, gewoon een lijstje maken. Maar volgens mij staat er in het volgende deel een overzicht achterin. Moet ik er wel bij vermelden dat ik alle delen in het Nederlands gelezen heb.

    • Haha, ok, dat is goed om te horen! Ik zit wel steeds vaker te kijken naar het volgende deel dat ik toch ook dat wel wil gaan lezen. Dus wie weet komt dat nu ook snel.
      Achterin alle Engelse delen (die ik dus lees) zit ook een lijst met personages, inclusief wat ze op dat moment doen en welke huizen ze onder zich hebben, maar af en toe ben ik het nog weer kwijt. De meest bekende personages ken ik wel uiteraard maar vaak diegenen die meerdere (bij)namen hebben, zijn lastig als je m niet in een keer doorleest. Plus dat ik het vervelend vind om steeds maar heen en weer te bladeren. En de personages die ik dan vergeet staan niet genoemd, omdat die dan weer onder bepaalde huizen en families vallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s