Wij van David Nicholls

9200000030134982Titel: Wij
Auteur: David Nicholls
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 416
Prijs: €19,95

Als Douglas Petersen van zijn vrouw Bonnie te horen krijgt dat zij niet meer met hem verder wil, wil hij er alles aan doen om haar op andere gedachten te brengen. Omdat zoon Albie naar de universiteit gaat, hebben Bonnie en Douglas nog een rondreis door Europa gepland. Douglas ziet deze reis als zijn laatste kans om zijn liefde voor Bonnie te bewijzen en zijn band met Albie te verbeteren. De familie gaat naar Parijs en Amsterdam, maar door een bepaald voorval maken ze hun reis niet af. Albie gaat er alleen op uit en Bonnie gaat terug naar Engeland. De enige manier voor Douglas om zijn huwelijk te redden is om Albie te vinden in Europa. Van Duitsland naar Italië naar Spanje gaat Douglas zijn zoon achterna om zijn excuses aan te bieden. Tijdens de reis denkt Douglas terug aan hoe hij Bonnie heeft leren kennen en hoe hun leven vanaf dat moment was. Hij realiseert zich ook dat hij en Bonnie totaal verschillend zijn, maar wil toch graag het huwelijk redden.

Mijn mening
Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van Douglas. Hierdoor krijg je een goed inzicht in wie hij nou is en waarom hij dingen op een bepaalde manier doet. Door de flashbacks krijg je steeds meer te weten over hem en over zijn familie. Je begint te begrijpen waarom de relatie tussen Albie en Douglas en tussen Bonnie en Douglas tijdens de reis is zoals het is. Langzaamaan wordt er steeds meer onthuld. Er zijn maar weinig personages in het gehele boek, maar daardoor wordt er wel heel diep op ingegaan. Douglas verandert niet echt qua persoon, maar je begint als lezers wel steeds meer te begrijpen wie hij is en waarom hij doet zoals hij doet. Juist het feit dat hij niet meer heel veel verandert maakt het realistischer. Hij is al wat ouder en lijkt soms een beetje vastgeroest in zijn gewoonten. Hierdoor blijft hij stellig geloven in dat hij meestal de juiste dingen doet en snapt niet altijd dat dat misschien niet helemaal goed over kan komen. Het verhaal is goed geschreven, maar kwam wat mij betreft wat traag op gang. Pas ver voorbij de helft kreeg ik het idee dat ik wilde weten wat er zou gebeuren. Het is allemaal wel goed geschreven, maar ik kon er niet heel warm voor lopen.
Hier ben ik blijkbaar een van de weinigen in geweest, want het boek stond vorig jaar wel op de Longlist van de Man Booker Prize en is een tip van het Boekenpanel van De Wereld Draait Door. Misschien moet ik het nog een kans geven en weet ik het dan beter te waarderen!

Advertenties

One thought on “Wij van David Nicholls

  1. Pingback: Portret van een man van Jens Christian Grøndahl | Marlieke over boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s