De kraamhulp van Esther Verhoef

9200000021800200Titel: De kraamhulp
Auteur: Esther Verhoef
Uitgever: Ambo | Anthos
Aantal pagina’s: 378
Prijs: €19,95

Als Didi na een moeizame zwangerschap en een zware bevalling nog niet in staat is zelf voor haar kindje Indy te zorgen, komt kraamverzorgster Hennequin als een engel uit de lucht vallen. Hennequin is begripvol, werkt hard en helpt Didi met de moeilijke eerste dagen na haar bevalling. Maar Hennequin is niet wat ze lijkt. Juist tijdens deze prille dagen vlak na de geboorte van Indy, als het gezin op zijn kwetsbaarst is, weet Hennequin haar invloed ver door te drukken… met gevaarlijke gevolgen.
Daarnaast is er nog Miriam, een politieagente. Zij blijkt de schoonzus van Hennequin te zijn. Hennequin was getrouwd met haar broer Bart die onlangs zeer plotseling is overleden door een val van de trap. Miriam verdenkt Hennequin ervan dat ze er meer mee te maken heeft en gaat op onderzoek uit.

Mijn mening
Het verhaal wordt verteld vanuit de oogpunten van Hennequin, Didi en Miriam. Hierdoor krijg je inzicht in de levens van alle drie de vrouwen en in de verschillende kanten van het verhaal. De stukken van Hennequin zorgen ervoor dat de stukken van Didi ineens erg spannend zijn. Het wordt namelijk al snel duidelijk dat Hennequin niet het beste voorheeft met het gezin van Didi. Door steeds kleine onmerkbare dingen te doen weet ze het gezin dusdanig te beïnvloeden dat het prille geluk ineens niet zo gelukkig meer is. De spanningen tussen Didi en haar man Oscar bouwen zich op en Hennequin blijft dit voeden. Door de stukken van Miriam krijg je ook meer inzicht in het verleden van Hennequin. Het gehele boek beslaat maar tien dagen en daardoor bouwt de spanning zich tergend langzaam op. Er komen steeds hele kleine dingetjes aan het licht dan wel over het verleden van Hennequin dan wel over wat ze in het heden uithaalt, die ervoor zorgen dat je met angst uitkijkt naar wat er die tiende dag gaat gebeuren. En het ergste is nog dat je weet dat je niks kan doen. Sommige momenten wil je wel uitroepen dat ze moeten opletten of dat ze even naar de keuken moeten lopen zodat ze kunnen zien wat er vlak onder hun neus gebeurt, maar helaas. Ik heb dit boek binnen twee dagen uitgelezen omdat ik zo benieuwd was wat nou het verhaal achter Hennequin was, waarom ze bij Didi is en wie ze nou eigenlijk is. Daarnaast wilde ik weten wat er zou gebeuren en tegelijkertijd eigenlijk toch ook niet. Bij sommige boeken waarbij je zo uitkijkt naar het einde, kan het einde tegenvallen, maar dat was bij De kraamhulp absoluut niet het geval. Het zorgt er zelfs voor dat je blijft nadenken over waarom de dingen nou zijn gegaan zoals ze zijn gegaan en je je afvraagt of het niet anders had gekund. Ik vond het een erg goede thriller, maar ik raad hem ten zeerste af voor mensen die zwanger zijn. Het idee dat het dan misschien iets te dichtbij komt, is niet zo handig.
Wat ook wel leuk was, is dat ik dit boek als dwarsligger heb gelezen. Voor mij een eerste keer, maar ik vond het prettig lezen. Klein formaat, maar prima te lezen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s