De erfenis van Elizabeth van Kirsty Wark

9200000029884438Titel: De erfenis van Elizabeth
Auteur: Kirsty Wark
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s: 432
Prijs: €19,95

In De erfenis van Elizabeth krijgt Anna Morrison een brief waarin staat dat zij het huis van Elizabeth Pringle heeft geërfd. Echter, Elizabeth Pringle heeft Anna Morrison maar een keer gezien toen zij met haar dochter een wandeling maakte voor het huis. Waarom heeft Elizabeth ervoor gekozen haar huis na te laten aan Anna?
Omdat Anna zelf lijdt aan Alzheimer, is ze niet meer in staat om beslissingen te nemen en dit komt neer op haar dochter Martha. Martha besluit het huis te aanvaarden en vertrekt naar het eiland Arran om te zien hoe het huis erbij staat en te kijken of ze meer over Elizabeth Pringle te weten kan komen.
Doordat het verhaal vanuit twee perspectieven verteld wordt, namelijk dat van Martha Morrison en dat van Elizabeth Pringle, kom je langzaam te weten wat er allemaal is gebeurd en waarom Anna het huis van Elizabeth krijgt. Het gedeelte over Elizabeth vertelt over haar leven van jong meisje tot oude vrouw. Het gedeelte over Martha vertelt over haar zoektocht naar het leven van Elizabeth, maar ook over de problemen van Martha die ze heeft met het feit dat haar moeder aan Alzheimer lijdt en niet meer de vrouw is die ze ooit was. Langzaamaan krijg je steeds meer te weten over het leven van Elizabeth en zie je ook hoe Martha steeds meer van het eiland gaat houden waar Elizabeth haar hele leven heeft gewoond.

Mijn mening
Het feit dat het vanuit twee perspectieven wordt verteld houdt het verhaal wel interessant. Beiden perspectieven zijn boeiend beschreven en geven steeds meer informatie waardoor je verder wilt lezen. Er zijn geen hele grote gebeurtenissen, waardoor het soms wel wat langdradig is, maar behalve dat je je soms afvraagt of er meer gaat gebeuren, verveelt het eigenlijk nooit. De personages worden goed beschreven en je leert ze langzaamaan steeds beter kennen. Het enige nadeel is dat in de laatste 20 pagina’s ineens vanalles gebeurt dat het hele verhaal in een ander perspectief zet. Het is een gebeurtenis die eigenlijk in het midden van het boek al verteld had kunnen worden, maar waar mee gewacht wordt tot het einde van het verhaal. Aan de ene kant is dit logisch, omdat het hier juist om draait, maar aan de andere kant komt het nu juist ineens volledig uit het niets, omdat er het hele verhaal op geen enkele manier naar gehint wordt. Al met al vond ik het wel een mooi verhaal en goed beschreven personages, maar het einde, doordat het zo totaal onverwachts was, zorgt er dan net weer voor dat het geheel wat minder wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s