The War of the World van H.G. Wells

war of the worldsTitel: The War of the Worlds
Auteur: H.G. Wells
Uitgever: Prometheus
Aantal pagina’s: 221
Prijs: €5,00

Het bekende War of the Worlds van H.G. Wells, meerdere malen verfilmd, en vertolkt op de radio. Voor mij was de bekendste de film met Tom Cruise en ik vermoed met mij vele anderen. Ik besloot echter in het kader van Augustus Klassieke Literatuur Maand, georganiseerd door Sandra Schrijft en Leest, het boek te gaan  lezen en die gaat toch net weer even wat anders.
De verteller van het verhaal is een schrijver, getrouwd en zonder kinderen (grote verschillen al met de film). Als op een dag een grote cilinder ter aarde valt, is men in de eerste instantie vooral heel erg nieuwsgierig. Vooral als het ding ook nog eens gaat draaien en er vervolgens een heleboel geluiden uitkomen. Maar dan ineens komen er grote tripods het gat van de cilinder uitzetten die door middel van een hittestraal grote massa’s mensen vermoorden. De verteller van het verhaal ontkomt deze eerste aanval met veel geluk en besluit weg te vluchten. Als hij net gevlucht is (eerst is hij met zijn vrouw, later alleen), lijkt het allemaal nog mee te vallen. Maar al snel vallen er meerdere cilinders op aarde en blijken de tripods geen partij te zijn voor alle aardse wapens. De enige strategie die nog bestaat is overleven. Langzaam nemen de tripods Engeland over en de verteller van het verhaal weet niet waar het zal eindigen en wat er zal gebeuren. Het hele landschap is aangetast en mensen zijn massaal op de vlucht of vermoord.

Mijn mening
Ik heb heel veel moeite gehad om door dit boek heen te komen. Het is dat ik het per se uit wilde lezen, anders had ik het waarschijnlijk al snel naast me gelegd. Vooral in het begin had ik veel moeite met het inbeelden van het verhaal. Ik kom me er simpelweg geen voorstelling bij maken. Door middel van de beelden die ik me kon herinneren van de film met Tom Cruise, kwam ik langzaamaan wel tot een beeld. Wat later in het verhaal ging dat ook beter. Maar de ellenlange beschrijvingen van de omgeving en van wat de toekomst zou brengen waren ontzettend saai. De stukken waarbij er daadwerkelijk wat gebeurde (en die waren zeker niet in verhouding met de beschrijvingen) waren wel wat boeiender, maar nog steeds niet geweldig. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit in 1898, toen het voor het eerst uitkwam, een zeer baanbrekend boek was, maarmet de verfilmingen van dit boek in het achterhoofd is het helaas voor mij in deze tijd gewoon te saai. Het gebeurt niet vaak dat ik een film beter vind dan het boek, zeker niet als de film dusdanig is aangepast dat het niet meer op het boek lijkt, maar in dit geval zou ik je toch aanraden om de film te gaan kijken als je een klein beetje actie wilt! Ik moet ook zeggen dat ik The Time Machine van H.G. Wells wat boeiender vond. Hierin gebruikte hij dezelfde vertelstijl, maar dit was op de een of andere manier beter te lezen. Jammer maar helaas! Volgende klassieker beter!

Advertenties

One thought on “The War of the World van H.G. Wells

  1. Pingback: Samenvatting 2014 en vooruitblik 2015 | Marlieke over boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s