A Game of Thrones van George R.R. Martin

Game of thronesTitel: A Game of Thrones
Auteur: George R.R. Martin
Uitgever: Luitingh Fantasy
Aantal pagina’s: 768
Prijs: €12,50

Als Lord Eddard Stark uit het Noorden door zijn vriend en koning van het land Robert Baratheon wordt gevraagd zijn rechterhand te worden, ziet Eddard Stark dat als een vloek. De vorige rechterhand van Robert is namelijk gestorven onder onduidelijk omstandigheden en de familie van Roberts vrouw Cersei lijkt het op het koningschap, ofwel de IJzeren Troon, voorzien te hebben. Voor Eddard betekent dit ook dat hij zijn geliefde Winterfell moet verlaten en naar de grote stad King’s Landing zal moeten gaan. Ondertussen is er ook nog de enige erfgenaam van de vorige verstoten koning Aegon, die zijn recht op de troon ook weer wil opeisen. Er volgt een verhaal over vele verschillende families die ieder andere doelen voor ogen hebben. Het is een introductie op een lang verhaal waarin vrede niet meer als vanzelfsprekend gehouden kan worden.

Mijn mening
Door de hoeveelheid personages is het lastig om in het verhaal te komen. Het verhaal wordt beschreven vanuit meerdere perspectieven en op die manier kom je constant nieuwe personages tegen die weer op de een of andere manier aan elkaar gelinkt zijn of juist niet. Hiervoor is de stamboom die achterin opgesteld staat wel erg handig, maar het constant heen en weer bladeren zorgt er wel voor dat je niet echt in het verhaal kan komen. Maar gelukkig is dit boek zo’n 800 pagina’s (in het Engels in ieder geval) en aan het eind weet je de meest belangrijke personages bij naam en op wat voor manier ze in relatie staan tot de andere personages. Zodra je daar achtergekomen bent, wordt het verhaal interessanter. Er wordt snel duidelijk dat er bepaalde dingen sluimeren die langzaam tot hun kookpunt worden gebracht. Al voordat het boek zich afspeelt zijn er bepaalde dingen gebeurd waar je langzaam steeds wat meer over te weten komt en die ook z’n effect hebben op de dingen die nu gebeuren.
Martin heeft er af en toe een handje van situaties en omgeving lang en uitgebreid te beschrijven, maar gelukkig wordt dit wel veel afgewisseld met duidelijk dialogen. Af en toe heeft hij wat woordkeuzes of manieren van dingen beschrijven waar ik me aan kan ergeren, maar die komen gelukkig niet zo vaak voor dat ik niet in het verhaal kan blijven.
Het boek was nog niet wat ik ervan had verwacht. Er wordt zo ontzettend veel over geschreven en gezegd dat ik er misschien ook wel wat te hoge verwachtingen van had. Maar ik heb nog de hele serie voor me liggen, dus wie weet wat me nog te wachten staat! Het is zeker een interessant verhaal en heeft nog veel potentie om uit te groeien tot iets veel  groters en boeienders. Veel lezers weten al of en hoe dit gaat gebeuren, voor mij is het nog een verrassing! Ik ben benieuwd!

Advertenties

3 thoughts on “A Game of Thrones van George R.R. Martin

    • Ik ben ook wel erg benieuwd naar de serie, maar wil per se eerste de boeken lezen! Maar het zal inderdaad wel helpen als je een gezicht kunt geven aan de personages! Ik ben bij deel 2 nu eindelijk op het punt beland dat het niet meer als inleiding lijkt (pagina 260 ofzo…)

  1. Pingback: A Clash of Kings van George R.R. Martin | Marlieke over boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s