De laatste vluchtelinge van Tracy Chevalier

chevalierTitel: De laatste vluchtelinge
Auteur: Tracy Chevalier
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s: 336
Prijs: €19,95

In Tracy Chevaliers De laatste vluchtelinge gaat Honor Bright met haar zus Grace mee naar Amerika, waar Grace zal trouwen met Adam Cox. Echter, nog voor Honor en Grace aankomen in Faithwell, waar Adam woont, gebeurt er iets verschrikkelijks, waardoor de reis die Honor en Grace gepland hadden niet meer hetzelfde zal zijn. Honor moet erg wennen aan Amerika, aan de natuur en ook aan de slavernij en dan vooral de vluchtende slaven die vaak langskomen in hun tocht naar het noorden. Er komen een heleboel slaven langs en Honor voelt zich verplicht om te helpen. Ze wordt hierin echter tegengewerkt door meerdere mensen. In het Amerika ten tijden van de slavernij volg je het leven van een jong meisje dat vanuit Engeland naar Amerika komt en moet leren omgaan met de grote verschillen die ze tegenkomt.

Mijn mening
Tracy Chevalier weet heel goed de sfeer van de tijd neer te zetten. Vanuit het perspectief van een buitenstaander (de Britse Honor) zie je hoe de Amerikanen omgingen met de slavernij. Door personages te gebruiken die verschillende meningen hebben over de slavernij, zie je het van meerdere kanten. Donovan is een felle voorstander van slavernij, Honor, Mrs. Reed en Belle zijn tegenstanders en proberen zoveel mogelijk te helpen. En dan heb je nog Adam Cox en de familie Haymaker die wel tegen slavernij zijn, maar die niks durven te doen. Doordat Honor met al deze mensen te maken krijgt, krijg je een goed beeld van hoe het er in die tijd aan toe ging.
Af en toe vond ik dat er wel te vaak werd verwezen naar de angst van Honor voor het bos (op een gegeven moment lijkt het alsof het elke keer aangehaald wordt als ze langs het bos loopt of rijdt) en hoe erg ze de verschillen vindt tussen Amerika en Groot-Brittannië. Ook had ik tijdens het lezen af en toe het idee dat het wel iets sneller en met iets meer diepgang verteld kon worden.
Wat ik wel erg goed vond aan de roman, is dat je een groot deel van de informatie krijgt door de brieven die Honor naar haar familie en vrienden in Groot-Brittannië stuurt. Daarnaast merk je een duidelijk verschil tussen de Honor die net in Amerika aankwam en de Honor die aan het eind van de roman met Jack naar het westen trekt.
Al met al vond ik het dus een goede roman, ondanks de kleine minpuntjes!

Advertenties

6 thoughts on “De laatste vluchtelinge van Tracy Chevalier

  1. Pingback: De onschuld van Tracy Chevalier | Marlieke over boeken

  2. Pingback: Het oude huis van Sarah McCoy | Marlieke over boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s