De laatste ontmoeting van Anita Shreve

Anita ShreveTitel: De laatste ontmoeting
Auteur: Anita Shreve
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s: 360
Prijs: €7,99 (e-book only)

In De laatste ontmoeting wordt het verhaal van Linda Fallon en Thomas Janes verteld. Maar niet op een manier die we gewend zijn, van het verleden naar het heden, maar juist andersom! Het begint in het heden als Linda en Thomas ouder zijn en elkaar na jaren weer tegenkomen en gaat terug in de tijd waarbij het de ontmoetingen van de twee vertelt. Ondanks dat ze eigenlijk maar drie tijdsperioden bij elkaar zijn geweest en meer niet bij elkaar waren dan wel, weten ze zeker dat ze voor elkaar bestemd zijn. Maar hun omgeving en het lot is hen niet gunstig gestemd. Het laatste deel van het verhaal vertelt hoe Linda en Thomas elkaar hebben ontmoet in Hull, een eiland vlak bij Boston en hoe ze elkaar zijn kwijtgeraakt. Het middelste gedeelte vertelt hoe ze elkaar weer terugvonden in Kenia en hoe ze elkaar vervolgens opnieuw uit het oog zijn verloren. Het eind van het verhaal, maar het begin van het boek laat zien wie ze zijn geworden door de tragedies in het verleden.

Mijn mening
Een interessante manier van vertellen omdat het begint in het heden en juist teruggaat naar het verleden. Hierdoor bespreken de personages dingen met elkaar waar je als lezer niets vanaf weet. Waar je normaal als lezer meer weet dan de personages, weet je nu dus juist minder. Het middelste en het laatste deel (hun jonge jaren) van het boek zijn interessant, maar het eerste deel (wanneer ze ouder zijn dus) is dat niet echt. Er gebeurt maar weinig en je komt ook maar weinig te weten. Het is nog net niet dat je er doorheen moet worstelen, maar je moet wel even doorzetten om tot het tweede gedeelte te komen. Hier wordt het gelukkig wel leuker. Wat wel goed is, is dat het middelste gedeelte uit het perspectief van Thomas wordt beschreven, terwijl het eerste en laatste deel juist vanuit Linda’s perspectief zijn. Dit maakt het verhaal wat vollediger, doordat je de relatie nu (dan wel in verschillende tijdsperioden) vanuit beiden kanten ziet. Aan het eind van het boek krijg je nog een detail die het hele boek in een ander daglicht stelt. Op zich interessant, maar ik geloof niet dat het boek er veel beter van wordt als je het boek nog een keer leest met dat detail in je achterhoofd. Ik heb ondanks dat ene belangrijke detail niet echt veel behoefte eraan om het boek nog een keer te lezen.

Een leuk feitje is dat de Thomas Janes in dit boek ook nog in een ander boek van Anita Shreve voorkomt, namelijk Het gewicht van water. Na het lezen van De laatste ontmoeting ben ik hier wel benieuwd naar, alhoewel het boek misschien al iets te veel heeft verraden van wat er zich in Het gewicht van water afspeelt.
Alles bij elkaar genomen is dit wel een goed verhaal, maar het blijft niet echt hangen als je het uit hebt.

Zie ook: De levens van Stella Bain en De verbintenis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s