Koekoeksjong van Robert Galbraith

KoekoeksjongTitel: The Cuckoo’s Calling (Koekoeksjong)
Auteur: Robert Galbraith (J.K. Rowling)
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 519

In The Cuckoo’s Calling valt op een avond plotseling een supermodel van haar balkon met dodelijke afloop. Aangezien dit model, Lula Landry een nogal roerig verleden had, wordt het al snel afgedaan als zelfmoord. Echter, een bewoner van het complex waar Lula woonde, beweert dat er zich voor haar dood een ruzie plaatsvond. Het lijkt erop alsof er misschien sprake was van moord. De broer van Lula vraagt Cormoran Strike om op onderzoek uit te gaan en uit te vinden wat er zich die avond heeft afgespeeld. Was het daadwerkelijk zelfmoord of is er toch iets anders gebeurd?
Cormoran Strike, een voormalig soldaat en bastaardzoon van een bekende zanger, heeft nogal wat geldzorgen en neemt de klus aan, zodat hij eindelijk eens wat van zijn rekeningen af kan betalen. Ondertussen krijgt hij hulp van Robin, een tijdelijke uitzendkracht die het toch wel erg naar haar zin heeft bij het speurdersbureau van Cormoran.

Mijn mening
Het verhaal begint met de val van Lula Landy en opent daarmee direct met een spectaculaire gebeurtenis. Wat het precies te maken heeft met de rest van het verhaal wordt niet direct duidelijk, omdat je eerst een stuk krijgt uit het perspectief van Robin. Wanneer blijkt dat Cormoran onderzoek moet gaan doen naar de dood van Lula Landry ben je begonnen aan een zoektocht naar wat er nou precies is gebeurd in de nacht dat Lula van het balkon viel. Langzaamaan krijg je steeds meer informatie over wie Lula was, wie haar vrienden waren en wat er de avond van haar dood allemaal gebeurde. Galbraith weet heel goed het verhaal op te bouwen naar steeds meer kleine beetje informatie waardoor je zelf al gaat speculeren wat er mogelijk gebeurd kan zijn, wat dan steeds weer teniet wordt gedaan door nieuwe informatie. Het einde viel me een beetje tegen, omdat alles wat eraan vooraf gaat zo uitgebreid beschreven wordt. Het einde klopt wel en legt ook alle informatie die je in de loop van het boek krijgt bij elkaar en vormt een goed gevormd einde, maar wordt eigenlijk wat kort verteld in vergelijking met de uitgebreide beschrijvingen die in het boek vooraf gaan. Af en toe heeft het verhaal wat langdradige beschrijvingen van bepaalde dingen, maar voor mij deed dit geen afbreuk aan het verhaal. Het zit verder goed in elkaar en bouwt op naar een goed (al dan wat kort beschreven) einde. Net als in Een goede raad bewijst J.K Rowling hier weer mee dat het een goede schrijfster is. Wetende dat het boek geschreven is door J.K. Rowling, kon ik qua schrijfstijl wel wat vergelijkingen trekken met Een goede raad. Ik geloof echter niet dat ik dit had gedaan als ik het niet had geweten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s